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Regional Judge Conference 
There seems to be a bit of a rumour going round that the date of the Regional conference has changed. 
Can I therefore state this is untrue and that the date remains as issued in the January newsletter, this 
being Saturday 26th October at The Wetherby District Social Club, Sandbeck Way, Wetherby, West 
Yorkshire. LS22 7DN. 

National Judge Application 
This is a reminder that the deadline for submissions by Regional judges who want to apply for assessment 
to National Judge Status in 2014 is fast approaching. 
Any Regional judge who has fulfilled all the criteria as outlined in the National Judging Scheme (J10) must 
complete and forwarded the J03 application form to me in sufficient time to allow me to approve it and 
forward it on to the Chairman of the National Judge committee by 30th September. 

New WA Interpretations 
Book 4, Article 22.3.4 and 22.3.8 
 
Italian Archery Federation has requested an interpretation on whether the tab shown below is allowed in 
the Barebow Division. 
 

Response from the Technical Committee: 
 
By the information provided in the interpretation request from the Italian Archery Federation and from 
reviewing the photos below, the device attached to the tab appears to be a type of draw check device.  
 

 
 
Considering that the attached lever has a hinge mechanism to allow the lever to move would indicate that 
it has no other purpose than to aid the archer in holding and releasing the bowstring. 
It is the majority decision of the Technical Committee that the tab for Barebow Division shown below is 
not legal for use in any World Archery competition where the use of a draw check device is prohibited. In 
the case of the Barebow division, Article 22.3.4 states “No draw check device may be used.” The finger 
tab also contravenes Article 22.3.8 by incorporating any device that shall assist the athlete to hold, draw 
and release the string. 
 

World Archery Technical Committee, 16 August 2013 
Approved by the World Archery C&R Committee, 18 August 2013 
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Book 4, Article 22.4.3.1 
 
Archery Austria has requested an interpretation on whether the arrow rest shown below is allowed in the 
Instinctive Bow Division. 
 

 
 

Response from the Technical Committee: 
 
It is the majority decision of the World Archery Technical Committee that the arrow rest shown below is 
not legal in the Instinctive Bow Division. The arrow rest in question contravenes Article 22.4.3.1. The rest 
is not a simple plastic “industry standard” glued rest and does not conform to material placed on the bow 
shelf. The arrow rest constitutes a two part rest that may also aid in aiming and arrow clearance through 
the gap between the two rest components. 

 
World Archery Technical Committee, 16 August 2013 
Approved by the World Archery C&R Committee, 18 August 2013 
 
Book 4, Articles 26.3.2 and 29 
 
Archery Austria has requested an interpretation as to the consequences of an athlete during a 3D Round 
walking in the direction of the shooting peg and standing still at a short distance behind the shooting peg 
estimating the distance before shooting, all in violation of Book 4, Article 26.3.2. 
 

Responses from the Field Archery and the Judges Committees: 
 
The Field Archery Committee and the Judges Committee are in agreement that Book 4, Article 26.3.2 
clearly requires that the athletes shall go to the shooting peg as soon as it is available. A judge observing a 
breach of this rule will advise the athlete to do so. If the athlete refuses to do so, the timing will start 
from the time that the Judge tells the athlete to proceed to the peg, even if the athlete is not at the peg. 
Practically speaking, the consequence will be that the athlete is losing time. 

 
World Archery Field Archery Committee, 16 August 2013 
Approved by the World Archery C&R Committee, 28 August 2013 
 
 


