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Judge Changes 
Yorkshire are joined by Ian Helliwell as a candidate judge. 

Unfortunately due to health reasons, Christine Straughan is resigning with immediate effect 
as a County Judge in DNAA.      

Candidate Promotion 
It is well known that all of the NCAS Judges are extremely busy with judging duties.  It would be 
really helpful if we could all promote the judging pathway and if any one shows interest in becoming 
a judge, please pass on my details and I will be happy to have a chat and/or arrange taster sessions 
for them. 

World Archery Interpretations 
World Archery has issued the attached interpretations 
Book 1 Article 2.3.4 – Interpretation on the alcohol testing rule 
Book 3 Article 11.1.7.1 – Interpretation on Arrow Wraps 
Book 3 Article 11.3.2, 11.4 and 12.6 – Interpretation on the use of a “loop” hearing system 

Proposed AGB Rule Changes 
In the recent Archery UK magazine the following PROPOSED rule changes – 

Adding a new version of the Worcester Round where the 5 spot face is used and the inner 5 ring 
on that face is recorded as an X. This new version would be run alongside the “normal” Worcester 
but the X count could be used to break ties, particularly for compounds. 

Removal of the current Vegas Round and introducing a new Vegas Round which is similar to the 
Vegas Round shoot in America. 

If you have any questions or comments on these proposed changes then send them to 
rules@archerygb.org. 

Judge required. 
The EMAS JLO is looking for a Judge for 14/15 September at Bowmen of Glen. H2H Saturday and 
WA1440 Sunday. If anyone is free and would like to go please contact margaretmarsh555@gmail.com



THE NORTHERN COUNTIES ARCHERY SOCIETY 

Dates for your Diary
Just a reminder of some important dates:- 

12th October 2019 – Candidate and Candidate Youth Judge Seminars at Lilleshall  
13th October 2019 – Regional Judge Preparation Seminar at Lilleshall  
1st March 2020 – National Judge Conference at Taunton, Somerset. 

Sharon Tideswell 
NCAS JLO 



INTERPRETATIONS
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES

1 May 2019 INTERPRETATIONS OF RULES

Book 1, Chapter 2, Article 2.3.4

A question was raised by an Executive Board Member on a clarification of the alcohol 
testing rule and procedure.

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within its terms of reference. The following interpretation is not contrary to the existing 
rules or Congress decisions.

Response from the Constitution and Rules Committee:

A clarification has been asked on the consumption of alcohol during competition and 
when athletes can or cannot consume alcohol and can be checked. 

Alcohol abuse is harmful to any athlete’s health. We refer to other organisations, like the 
World Health Organisation that are much better equipped to give a professional view 
point on health-related matters. 

Furthermore, this clarification is only applicable to the periods of competitions. Also, 
there are national legislations which regulate the consumption of alcohol that will always 
supersede these matters.

A distinction has to be made between the rule for competing athletes where the presence
of alcohol is a violation of the rules and the abuse of alcohol which is applicable for all 
accredited persons (coaches, judges, staff, etc.) which is banned under the Code of Ethics 
and Conduct.

The ban on alcohol is based on the same principles as other banned substances under the 
World Anti-Doping Code and is based on the strict liability principle, which means that 
when an athlete is tested, and the presence of a banned substance is found, he has violated 
the rules of World Archery and will be subject to penalties.  The burden of proof is on the 
athlete, not on World Archery or the organisation that has mandated the test.

Therefore, the final decision to consume alcohol close to a competition (for instance the 
night before) is the choice of the athlete and he takes the risk associated with this.

As for the timing and location of a test, the following principles apply:

- Testing will only take place when the athletes are supposed to be present on the 
field of play during competition.  Meaning testing can take place from the 
moment the field of play is open (arrival of the first bus) till the field of play is 
closed at days of competition.  Testing for presence will not take place at the 
official practice.
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- When an athlete has finished competing and is not competing at another session 
that day, the time frame for being notified for testing ends with the end of that 
session plus 30 minutes. 

- Testing will only take place with a notification on the field of play or the athletes’ 
areas within the time frame mentioned above and the athlete has to report for 
testing as soon as possible and within a 1h period following notification.  Any 
extension would be treated in a similar way as for doping control and the athlete 
will be observed during this period.

- Only athletes competing in a session that day can be checked that day. If an 
athlete acts as coach, he is still bound by the Code of Ethics and Conduct that also 
prohibits abuse of alcohol for anyone accredited but there is not presence but 
abuse that is checked for.

Some additional information:

- Testing will not take place at hotels
- The fact that someone consumed alcohol only the day before is NOT a valid 

excuse for presence the next day.
- It is good practice for all athletes to stop consuming alcohol latest upon arrival at 

the city where the competition takes places until they have been eliminated and in 
a spirit of fair play and team spirit to do this as long as any of their team mates is 
competing. The same applies for coaches and officials to lead by example.

Approved by the World Archery C&R Committee, 1 May 2019
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Book 3, Chapter 11, Article 11.1.7.1

The Judges Committee has requested clarification as to permitted use of arrow wraps 
under Book 3, Chapter 11, Article 11.1.7.1: (1) what is the real change in meaning 
between these two wordings set forth below and (2) does the current wording mean that 
the length of the wraps cannot exceed 22cm regardless of the actual size of the arrow 
shaft?     

In the 2016 version of the rules book, the reference to arrow wraps was that... (arrow 
wraps shall not be considered as part of this limitation as long they do not extend further 
than 22cm toward the point of the arrow when measured from the throat - nock hole 
where the string sits - of the nock to the end of the wrap.  İn the April 2018 version, the 
wording has been changed to: “(arrow wraps shall not be considered as part of this 
limitation but may not extend further than 22cm toward the arrow point when 
measured from the nock groove where the string sits to the end of the wrap)”

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Technical Committee. 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  

Response from the Technical Committee: 

Basically, the two versions of the rule say the same thing. That is, an arrow wrap may not 
be longer than 22 cm, measured from the bottom of the arrow nock groove where the 
nock contacts the bowstring toward the arrow point, regardless of the diameter of the 
arrow. The arrows diameter has nothing to do with the 22 cm length restriction on the 
length of the wrap.  

Concerning the wrap in regard to the allowable 9.3 mm maximum arrow diameter, an 
athlete may not add the thickness of an arrow wrap to an arrow shaft already measuring 
9.3 mm in diameter. Example: an athlete has arrow wraps on his or her arrows which 
comply with the 22 cm rule. In a competition, the athlete shoots an arrow close to the Ten 
ring line that may or not may not be touching the line. However, the arrow has penetrated 
the target up onto the wrap. Since the arrow diameter is larger where it contacts the 
targets Ten ring line than the maximum allowable diameter of 9.3 mm (due to the 
additional thickness of the wrap), it becomes a challenging call. The athlete cannot 
include the thickness of the wrap when scoring the arrow if the arrow diameter and the 
combined thickness of the wrap exceeds 9.3 mm.  

Concerning the wrap in regard to an arrow diameter less than 9.3 mm, the wrap may be 
considered as part the arrows diameter because the diameter is under the 9.3 mm 
limitation. Example, an athlete has arrow wraps on their arrows which comply with the 



INTERPRETATIONS
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

30 March  2019   INTERPRETATIONS OF RULES 

34679685.1 

22 cm rule. In a competition, the athlete shoots an arrow close to the Ten ring line that 
may or not may not be touching the line and the arrow has penetrated the target face to 
the wrap. As long as the arrow diameter does not exceed the maximum allowable 
diameter of 9.3 mm, the wrap may be considered as part of the arrows diameter for 
scoring.   

World Archery Technical Committee, March 21, 2019 
Approved by the World Archery C&R Committee, March 30, 2019 
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Book 3, Chapter 11, Article 11.3.2, 11.4 and 12.6 

ARCHERY GB has requested an interpretation as to whether an athlete who has to wear 
hearing aids may  use, together with their coach, the "Loop" system, as described below, 
which enables the athlete to hear coaching information from their coach. 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Technical Committee after consultation with the 
Medical Committee and the Athletes Committee. 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  

When wearing hearing aids, athletes can hear and be able to respond to shooting and 
emergency sound signals, however, they are unable to clearly determine or distinguish 
instructions/support from their coach which is delivered in a vocal level that does not 
disturb other athletes. This is because the hearing aid raises all noises level thus making 
distinguishing the right voice challenging. The "Loop" system (which is battery operated) 
enables the coach to speak in a normal voice into a microphone, and for the athlete to 
receive that information through the system which links to the hearing aids. The 
instructions from the coach cannot be heard by other athletes on the shooting line, and 
there is no ability for the athlete to communicate back to the coach. The system does not 
inhibit the athletes ability to hear and react to shooting/emergency signals. 

Response from the Technical Committee: 

It is the majority decision of the Technical Committee that the Loop System is not legal 
in any bow division of World Archery. Although there may be a disadvantage to some 
hearing impaired athletes in receiving verbal communications from behind the shooting 
line, the Loop System would offer a much greater advantage to those athletes using such 
a system over non-hearing impaired athletes. The Loop System has the ability to transfer 
information directly into the ear of the athlete, which is not legal for non-hearing 
impaired athletes. For this reason, the following rules must apply. 

11.3.  For athletes of both divisions the following equipment is not permitted: 

11.3.1. Any electronic or electrical device that can be attached to the athlete's equipment. 

11.3.2. Any electronic communication device, headsets or noise reduction devices in 
front of the waiting line provided that the use of software that simply allows the athlete to 
plot arrow impacts on the target as one would on printed paper used for the same purpose 
is permitted. No software that aids in bow sight adjustments may be used anywhere on 
the archery field (which includes any space either in front of or behind the shooting line 
up to the spectator area). 
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12.6.    While an athlete is on the shooting line he may receive non-electronic coaching 
information from the team management, provided that this does not disturb the other 
athletes. 

World Archery Technical Committee, March 21, 2019 
Approved by the World Archery C&R Committee, March 30, 2019 


